
Sastojci:
100g svježeg kvasca
2 žlice graham brašna ( ili po izboru)
2dl mlake vode
1 žlica šećera
2 dl mlakog mlijeka
50g prosene kaše
50g zobenih pahuljica
50g pahuljica integralne riže
0.5 dl maslinovog ulja
2 jaja
1 žlica soli
2 prstohvata sitno sjeckanog bosiljka ( može i suhi)
2 prstohvata zelenog čaja
800g crnog krušnog brašna
100g maslaca
žutanjak za premazivanje ( po želji)
sjemenke za posipavanje - kim, lan, suncokret
Postupak:
- Kvasac, 2 žlice brašna, šećer, vodu i mlijeko promiješamo i ostavimo petnaestak minuta da se zapjeni.
- U zapjenjenu masu dodamo proso, zobene i rižine pahuljice, sol, začine, jaja i ulje, te ostavimo desetak minuta da proso i pahuljice upiju nešto tekućine.
- Dodamo brašno i brzo umijesimo tijesto.
- Izvaljamo u pravokutnik, premažemo dvije trećine tijesta maslacem, preklopimo, i još dva puta izvaljamo i preklopimo.
- Tijesto izrežemo u 8 pravokutnika, prstima spojimo rubove svakog peciva i oblikujemo kugle. Zarežemo nožem križ i stavimo peciva na masni papir za pečenje.
- Peciva premažemo razmućenim žutanjkom i posipamo sjemenkama.
- Ostavimo peciva na toplome oko 20 minuta i stavimo peći u, prethodno zagrijanu pećnicu, na 190°C oko 30 minuta ( dok lijepo porumene).
- Peciva izvadimo na rešetku da se ohlade ( kako bi cijela ostala krckava).
Dobar tek!!!