Dobrodošli!!!

Budući da je hrana jedan od bitnijih faktora koji nas drži na životu ovaj blog posvećujem prije svega toj divnoj
HRANI - njenom uzgoju, obradi ...
Recepti su uglavnom bazni - dakle početak nečeg što se može nadograđivati, mijenjati, prilagođavati.
Uz temu hrane povremeni osvrt na neke zdravstvene teme mislim da ne bi trebao smetati, pa idemo dalje ...

Neke sadržaje možete pogledati na:

vrt iz snova

a dio sadržaja u drugoj formi možete pratiti i na:

Just food or ... - web site

Nadam se da ćete pronaći nešto što vas zanima, nešto što će vas razveseliti, a nadam se ponekad i pomoći.
Uživajte :)

subota, 26. srpnja 2008.

Vikend peciva ... za 75 minuta



Sastojci:

100g svježeg kvasca

2 žlice graham brašna ( ili po izboru)

2dl mlake vode

1 žlica šećera

2 dl mlakog mlijeka

50g prosene kaše

50g zobenih pahuljica

50g pahuljica integralne riže

0.5 dl maslinovog ulja

2 jaja

1 žlica soli

2 prstohvata sitno sjeckanog bosiljka ( može i suhi)

2 prstohvata zelenog čaja

800g crnog krušnog brašna

100g maslaca

žutanjak za premazivanje ( po želji)

sjemenke za posipavanje - kim, lan, suncokret


Postupak:

  1. Kvasac, 2 žlice brašna, šećer, vodu i mlijeko promiješamo i ostavimo petnaestak minuta da se zapjeni.
  2. U zapjenjenu masu dodamo proso, zobene i rižine pahuljice, sol, začine, jaja i ulje, te ostavimo desetak minuta da proso i pahuljice upiju nešto tekućine.
  3. Dodamo brašno i brzo umijesimo tijesto.
  4. Izvaljamo u pravokutnik, premažemo dvije trećine tijesta maslacem, preklopimo, i još dva puta izvaljamo i preklopimo.
  5. Tijesto izrežemo u 8 pravokutnika, prstima spojimo rubove svakog peciva i oblikujemo kugle. Zarežemo nožem križ i stavimo peciva na masni papir za pečenje.
  6. Peciva premažemo razmućenim žutanjkom i posipamo sjemenkama.
  7. Ostavimo peciva na toplome oko 20 minuta i stavimo peći u, prethodno zagrijanu pećnicu, na 190°C oko 30 minuta ( dok lijepo porumene).
  8. Peciva izvadimo na rešetku da se ohlade ( kako bi cijela ostala krckava).

Dobar tek!!!

petak, 25. srpnja 2008.

Preljev od čokolade

Recept je iz knjige Suvremeni kuhar - 3200 recepata i savjeta - Prosveta

Sastojci:
Za 4 dl preljeva:
125g čokolade za kuhanje
2 dl vode
1 žličica vanil šećera
15g maslaca
1 žlica svježeg slatkog vrhnja


Priprema:
1. U posudu stavimo izlomljenu čokoladu, vodu i vanil šećer i miješamo na laganoj vatri oko 20 minuta.
2. Maknemo s vatre i kad se masa ohladi umiješamo vrhnje i dobro umućeni maslac.

Ovaj preljev odlično ide uz Flambirane banane

Flambirane banane

Osnovni recept je iz knjige Suvremeni kuhar - 3200 recepata i savjeta - Prosveta

Sastojci za 2 osobe:
2 banane
3 žlice šećera
1 naranča - sok
40g maslaca
2 dl Curacao likera ili nekog drugog likera s okusom naranče
0,5dl konjaka ili nekog drugog alkoholnog pića s visokim
postotkom alkohola
4 kuglice sladoleda od vanilije
1 dl preljeva od čokolade
listici badema, sjajne kuglice ili nešto slično za dekoraciju

Priprema:
1. Banane ogulimo, presječemo uzduž napola i ostavimo sa strane.
2. U tavicu stavimo šećer i sok od naranče i pustimo da provrije. Na to dodamo maslac, pa kad se rastopi dodamo liker.
3. U tavicu dodamo banane i dinstamo ih dok ne omekšaju i vrlo malo požute. Za to vrijeme probadamo banane vilicom kako bi upile čim više soka.
4. Prelijemo ih konjakom i zapalimo, te ostavimo dok se vatra sama ne ugasi.

5. Neposredno prije serviranja stavimo na dva tanjura po dvije kuglice sladoleda, formirane po dužini banana. Odozgora stavimo banane, prelijemo preljevom od čokolade i zabodemo u njih prethodno pripremeljene bademe, tako da dobiju izgled ježeva ili posipamo dekor kuglicama ili ukrasimo po izboru.


Domaći Curacao liker ( Liker od naranči )

Sastojci:
55g narančinih korica ili kore od 4 naranče
1l vinjaka
200g šećera

Priprema:
1. Naranče operemo vrućom vodom ,dobro osušimo i ogulimo samo narančasti sloj, bez donjih bijelih dijelova.
2. Korice izrežemo na manje komadiće i stavimo zajedno sa vinjakom u staklenu bocu. Bocu zatvorimo, dobro protresemo i ostavimo stajati na toplom mjestu.
3. Nakon 14 dana sok procijedimo kroz platno, a korice još dobro istisnemo. Dobivenoj tekućini dodamo šećer, dobro promiješamo i nalijemo u bocu. Ako boca nije do vrha puna, dolijemo još vinjaka.
4. Zatvorenu bocu opet stavimo na toplo 8-10 dana. Dok se sav šećer otopi liker procijedimo kroz krpu i njime punimo boce koje dobro zatvorimo i spremimo u hladno spremište do uporabe 2-3 mjeseca.
Liker od naranče koji nam je neophodan za Flambirane banane.

Osnovni recept iz knjige: Zimnica Vere Hruš

Marmelada od krušaka s jabukama

Jedna laaagana marmelada

Sastojci:
1,5kg krušaka
0,5kg jabuka
1kg šećera

Priprema:
1. Oprane kruške i jabuke očistiti od koštica i narezati na manje komade.
Staviti u širu posudu, malo posipati sa šećerom, poklopiti i staviti na laganu vatru da malo puste sok (nekoliko minuta).
1. Otklopiti i štapnim mikserom izmiksati, te pustiti da se kuha 20-tak minuta.
2. Dodati preostali šećer i kuhati do željene gustoće.
3. Čiste i suhe staklenke posložiti na kuhinjsku krpu ili podmetač, te ih puniti još vrućom marmeladom i zatvoriti.

Količina šećera ovisi o slatkoći plodova od kojih spravljamo marmeladu.
Osobno, stavljam i koru od voća jer nama odgovara da se ima što grickati, a plodovi nisu kemijski tretirani.
Ako se radi od kupovnog voća, svakako bih preporučila odstranjivanje kore.

Marmelada i pekmez od bresaka

rzo, ukusno, fino - s očuvanim vrijednim sastojcima breskve ili tradicionalno

Sastojci:
1kg bresaka
500g šećera
1 vrečica Želin-a Dolcela

Priprema:

Marmelada:

1. Oprane breskve očistimo od koštica i sameljemo.

2. Sadržaj vrečice Želina izmiješamo sa dvije žlice šećera, dodamo u voće i sve zajedno, uz miješanje, zagrijavamo do vrenja.

3. Uz stalno miješanje, dodamo preostali šećer. Kad zavrije pustimo još tri minute da vrije.

4. Još vrućom marmeladom punimo čiste, suhe staklenke i zatvorimo.

5. Kad se staklenke s marmeladom ohlade (polako), označimo ih i spremimo na hladno, tamno mjesto.

Pekmez:

1. Ako radimo pekmez, postupak je sličan. Prvi korak je isti.

2. Samljeveno voće sa malom količinom šećera stavimo da se grije do vrenja.
3. Uz miješanje, kuhamo voće dvadesetak minuta, te dodamo preostali šećer.
4. Masu kuhamo dok se ne zgusne do željene gustoće.(malu količinu stavimo na tanjuric da se ohladi, pa probamo).

5. Još vrućim pekmezom punimo čiste, suhe staklenke i zatvorimo.

6. Kad se staklenke s pekmezom ohlade (polako), označimo ih i spremimo na hladno, tamno mjesto.

Fini pekmez od rajčica, krušaka, šljiva i jabuka

Fini pekmez zaista osebujnog okusa

Sastojci:
1/2kg rajčica
1/2kg krušaka
1/2kg šljiva
1/2kg jabuka
1kg šećera

Priprema:
1. Rajčice prokuhamo i propasiramo.
2. Oprano voće, očistimo i sameljemo.
3. Propasirane rajčice i samljeveno voće kuhamo zajedno, oko 20 minuta, te dodamo šećer. Kuhamo dalje, dok se masa ne zgusne.
4. Još vrući pekmez izlijemo u staklenke koje odmah zatvorimo.

Poklopce ili celofan za zatvaranje staklenki obrišemo alkoholom i takva zimnica se ne kvari.
Umjesto ovog voća možemo koristiti i marelice, višnje i sl.

Osnovni recept iz knjige: Zimnica Vere Hruš

Gusti sok od breskve

Zima, vani hladno, breskve smo vec odavno ostavili za sobom, a iz hladnog spremišta uzimamo bocu - breskva u svojoj boji, mirisu i okusu

Sastojci:
1kg bresaka
150g šećera
0,4l vode

Priprema:
1. Oprane breskve očistimo od koštica i izrežemo na manje komade.
2. Zajedno sa vodom stavimo u posudu, grijemo na temperaturi do 70°C, dok breskve ne omekšaju.
3. Propasiramo, dodamo šećer i zajedno sve grijemo dok se sav šećer ne otopi.
4. Boce odmah punimo, zatvorimo i pasteriziramo 20 minuta na 75°C.
5. Označimo boce i zimnica je gotova.
6. Ovako spravljen sok spremimo u tamnu i hladnu prostoriju, gdje može, bez gubljenja na kvaliteti, stajati 8 mjeseci.

Možemo ga servirati sa šlagom, može biti dio koktela...
Na ovaj način možemo raditi guste sokove od marelica, krušaka, pa čak i jabuka.
Količina vode ovisi o kvaliteti samih plodova, a količina šećera se može i smanjiti. Ukoliko imamo mjesta u frižideru ovakav sok možemo napraviti i sa medom i bez pasterizacije.

Osnovni recept iz knjige: Zimnica Vere Hruš

četvrtak, 24. srpnja 2008.

Salzburški paprenjaci iznenađenja (moja verzija)

Osnovni sastojci:

  • naribana korica jednog limuna
  • 5g sušene narančine korice
  • 300g glatkog brašna
  • 1/2 čajne žličice cimeta u prahu
  • 1 čajna žličica mljevenog papra
  • 1/2 čajne žličice mljevenog klinčića
  • 1/2 čajne žličice ribanog muškatnog oraščića
  • prstohvat soli
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 3 jaja
  • 250g šećera

Za punjenje:
  • 50g marcipana
  • 50g suhog voća ( šljive, marelice ...)
  • 50g čokolade s orasima

Za čokoladu s orasima:
  • 30g čokolade za kuhanje
  • 20g mljevenih oraha
  • 1 čajna žličica ulja

Priprema:

1. Pjenasto izmiješamo jaja sa šećerom i dodamo izmiješano brašno sa praškom za pecivo, cimetom, paprom, klinčićima, muškatnim oraščićem i soli.
2. Sastojke dobro izmiješamo i pokrivenu mješavinu ostavimo pola sata da miruje. Tijesto izvaljamo i izrežemo krugove oko 6 cm promjera.
3. Od marcipana napravimo kuglice, isto tako i od čokolade s orasima, a suho voće izrežemo na komadiće odgovarajuće veličine. Tako pripremljeno stavljamo na sredinu krugova i oblikujemo kuglice.
Ostavimo stajati 4 sata da se kuglice prosuše, na masnom papiru za pečenje.
4. Pečemo 25 minuta u pećnici, prethodno zagrijanoj, na 175°C.5. Kad se paprenjaci ohlade ukrasimo ih čokoladom i bijelom glazurom po izboru.

Priprema čokolade s orasima:

Na pari miješamo čokoladu, orahe i ulje da dobijemo kompaktnu masu. Kad se masa ohladi radimo kuglice.

ponedjeljak, 21. srpnja 2008.

Šarlota s mrkvom

Mrkve, mrkve, mrkvice, tko ih ne bi volio ....
Slane, slatke ... ovo je jedna od slanih varijanti ...

Sastojci:
700g velikih mrkvi
maslinovo ulje
1 mala glavica luka
1 žličica curry-a
2 žlice krupno sjeckanih oraha
2-3 žlice kosanog peršunovog lista
sol
500g svježeg sira
2 žlice kiselog vrhnja
20g instant želatine

Priprema:
1. Pristavimo slanu vodu.
2. Oprane i oguljene mrkve izrežemo na tanke ploške - najbolje pomoću noža za guljenje krumpira.
Kad voda provrije stavimo kuhati mrkvu na 2 minute.
3. Mrkve stavljamo u hladnu vodu da se brzo ohlade, najbolje pod mlaz hladne vode. Kad su dobro ohladene ostavimo ih da se dobro ocijede.
4. Nauljimo kalup i obložimo ga papirom za pečenje. Cijeli kalup obložimo ploškama mrkve prekrivajući kao crijep na krovu.
5. Na žlici maslinovog ulja ispržimo luk izrezan na sitne kockice, na luk dodamo preostalu mrkvu izrezanu na kockice. Kad se malo prodinsta dodamo orahe, curry, sol, maknemo s vatre i primiješamo sitno kosani peršunov list.
6. Svježi sir dobro izmiksamo sa kiselim vrhnjem i polako dodamo želatinu. U tako pripremljenu masu dodamo masu s mrkvom, dobro izmiješamo i ulijemo u kalup obložen ploškama mrkve. Ostatak ploški mrkve zavinemo preko nadjeva ili ih odrežemo.
7. Stavimo u hladnjak na barem 4 sata. Ukrasimo po izboru.

Prilagođeno pretraživanje