Zima, vani hladno, breskve smo vec odavno ostavili za sobom, a iz hladnog spremišta uzimamo bocu - breskva u svojoj boji, mirisu i okusu
Sastojci:
1kg bresaka
150g šećera
0,4l vode
Priprema:
1. Oprane breskve očistimo od koštica i izrežemo na manje komade.
2. Zajedno sa vodom stavimo u posudu, grijemo na temperaturi do 70°C, dok breskve ne omekšaju.
3. Propasiramo, dodamo šećer i zajedno sve grijemo dok se sav šećer ne otopi.
4. Boce odmah punimo, zatvorimo i pasteriziramo 20 minuta na 75°C.
5. Označimo boce i zimnica je gotova.
6. Ovako spravljen sok spremimo u tamnu i hladnu prostoriju, gdje može, bez gubljenja na kvaliteti, stajati 8 mjeseci.
Možemo ga servirati sa šlagom, može biti dio koktela...
Na ovaj način možemo raditi guste sokove od marelica, krušaka, pa čak i jabuka.
Količina vode ovisi o kvaliteti samih plodova, a količina šećera se može i smanjiti. Ukoliko imamo mjesta u frižideru ovakav sok možemo napraviti i sa medom i bez pasterizacije.
Osnovni recept iz knjige: Zimnica Vere Hruš
Nema komentara:
Objavi komentar