Dobrodošli!!!

Budući da je hrana jedan od bitnijih faktora koji nas drži na životu ovaj blog posvećujem prije svega toj divnoj
HRANI - njenom uzgoju, obradi ...
Recepti su uglavnom bazni - dakle početak nečeg što se može nadograđivati, mijenjati, prilagođavati.
Uz temu hrane povremeni osvrt na neke zdravstvene teme mislim da ne bi trebao smetati, pa idemo dalje ...

Neke sadržaje možete pogledati na:

vrt iz snova

a dio sadržaja u drugoj formi možete pratiti i na:

Just food or ... - web site

Nadam se da ćete pronaći nešto što vas zanima, nešto što će vas razveseliti, a nadam se ponekad i pomoći.
Uživajte :)

petak, 25. srpnja 2008.

Gusti sok od breskve

Zima, vani hladno, breskve smo vec odavno ostavili za sobom, a iz hladnog spremišta uzimamo bocu - breskva u svojoj boji, mirisu i okusu

Sastojci:
1kg bresaka
150g šećera
0,4l vode

Priprema:
1. Oprane breskve očistimo od koštica i izrežemo na manje komade.
2. Zajedno sa vodom stavimo u posudu, grijemo na temperaturi do 70°C, dok breskve ne omekšaju.
3. Propasiramo, dodamo šećer i zajedno sve grijemo dok se sav šećer ne otopi.
4. Boce odmah punimo, zatvorimo i pasteriziramo 20 minuta na 75°C.
5. Označimo boce i zimnica je gotova.
6. Ovako spravljen sok spremimo u tamnu i hladnu prostoriju, gdje može, bez gubljenja na kvaliteti, stajati 8 mjeseci.

Možemo ga servirati sa šlagom, može biti dio koktela...
Na ovaj način možemo raditi guste sokove od marelica, krušaka, pa čak i jabuka.
Količina vode ovisi o kvaliteti samih plodova, a količina šećera se može i smanjiti. Ukoliko imamo mjesta u frižideru ovakav sok možemo napraviti i sa medom i bez pasterizacije.

Osnovni recept iz knjige: Zimnica Vere Hruš

Nema komentara:

Prilagođeno pretraživanje