Dobrodošli!!!

Budući da je hrana jedan od bitnijih faktora koji nas drži na životu ovaj blog posvećujem prije svega toj divnoj
HRANI - njenom uzgoju, obradi ...
Recepti su uglavnom bazni - dakle početak nečeg što se može nadograđivati, mijenjati, prilagođavati.
Uz temu hrane povremeni osvrt na neke zdravstvene teme mislim da ne bi trebao smetati, pa idemo dalje ...

Neke sadržaje možete pogledati na:

vrt iz snova

a dio sadržaja u drugoj formi možete pratiti i na:

Just food or ... - web site

Nadam se da ćete pronaći nešto što vas zanima, nešto što će vas razveseliti, a nadam se ponekad i pomoći.
Uživajte :)

subota, 19. srpnja 2008.

Čokoladni roščići

Okusom me najviše podsjećaju na Domaćicu - Kraš

Sastojci:
200g maslaca ili margarina
150g šećera u prahu
2 žutanjka
350g brašna
2 velike žlice kakaa
1 vanil šećer
1 bjelanjak

Za glazuru:
150g čokolade za kuhanje
50g maslaca ili margarina


Izrada tijesta:

1. Dobro izmiješamo maslac sa šećerom, te dodamo žutanjke i opet izmiješamo.
2. Posebno promiješamo brašno, vanil šećer i kakao, te tu mješavinu dodamo u masu sa maslacem, dobro umijesimo, te dodamo bjelanjak kako bismo masu mogli dobro povezati u glatko tijesto.
3. Tijesto omotamo plastičnom folijom ili dobro zatvorimo u plastičnu vrečicu i stavimo u hladnjak na sat vremena.
4. Kad se tijesto dobro ohladilo, oblikujemo kobasice debljine 1cm i režemo duljinu 6cm.
Oblikujemo roščiće i stavljamo na papir za pečenje ili na suhi lim, te pečemo u, prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 10 minuta.
5. Kad su roščići pečeni odmah ih stavljamo na rešetku ili neku ravnu površinu i pustimo da se dobro ohlade.

Priprema glazure:
1. U posudu, na paru, stavimo čokoladu i maslac, da se na laganoj vatri otope uz konstantno miješanje.
2. Roščiće krajevima umačemo u glazuru i stavljamo na rešetku ili papir za pečenje, te ih pustimo da se glazura dobro stegne.
3. Kad su roščići dobro ohlađeni i glazura tvrda, spremimo ih u dobro zatvorenu kutiju (npr. limena) i otvaramo prije serviranja kako bi ostali fino krckavi.

Recept sam davnih dana pročitala u Milinom posebnom izdanju iz 1997. i malo sam ga doradila

Ukiseljeni patišoni sa krastavcima

Ukusna ukiseljena salata, a još k tome i dekorativna

Sastojci:
1/2 kg mladih patišon tikvica
1/2 kg mladih krastavaca
3dl 9%-tnog octa
9dl vode
2 žlice šećera
1 žlica soli
kopar
papar u zrnu

Priprema:
1. Mlade patišone i krastavce dobro operemo, te ih poslažemo u čiste, suhe staklenke. Dodamo papar u zrnu i kopar. (odozgo možemo složiti grančice kopra kako plodovi ne bi isplivali na površinu).
2. Zakuhamo ocat, vodu, sol i šećer i prelijemo po krastavcima i patišonima i zatvorimo staklenke.
Kolicina tekućine ovisi o gustoći poslaganih plodova u staklenci.
3. Pasteriziramo i pustimo da se polagano ohladi i jelo je gotovo.

Posluživanje:
Ovu salatu serviramo uz jela uz koja nam, inače, odgovaraju kiseli krastavci, a buduci da je vrlo dekorativna možemo je koristiti u raznim situacijama.


Brza savijača od zelja

Bez sira, kao savijača i brzo gotova. Dolaze gosti, još stignete.

Sastojci:
jedna manja glavica zelja
1 paket gotovih kora za savijače (Tena)
malo soli
malo papra
1dl kiselog vrhnja
ulje

Priprema:
1. Na čistu, jako mokru kuhinjsku krpu stavimo jedan list kore. Na koru stavimo drugu, jako, mokru kuhinjsku krpu.
2. Zelje naribamo i stavimo u malo pouljenu širu posudu na laganiju vatru da se zelje popari. Dodamo soli i papra po ukusu, i pustimo da se ohladi.
3. Uključimo pećnicu na 220°C.
4. Skinemo mokru krpu s kore i lagano pošpricamo uljem. Na to stavimo drugu koru i ponovimo postupak s krpom koju dodatno smočimo. Kada i druga kora omekša na polovicu stavimo zelje, zavijemo i stavimo u nauljenu tepsiju.
5. Postupak ponavljamo dok ne potrošimo kore i nadjev.
6. Stavimo peći u dobro zagrijanu pećnicu.
7. Kad savijača lagano porumeni, premažemo ju s kiselim vrhnjem.
8. Zapečemo i jelo je gotovo.

Posluživanje:
Uz ovu savijaču serviramo jogurt ili neko drugo kiselo mlijeko. Kako bi se savijača ljepše rezala, nakon pečenja ju pokrijemo čistom vlažnom krpom na desetak minuta.


"Naučiti opraštati neusporedivo je korisnije nego tek podignuti kamen i baciti ga na predmet bijesa; tim više kad provokacija ima ekstremne razmjere. Jer upravo u najvećoj nevolji postoji najveći potencijal za dobro postupanje, i prema sebi i prema drugima." - Dalaj Lama

srijeda, 16. srpnja 2008.

Zapečeni poriluk sa povrćem, sirom i suhim mesom


Sastojci:
  1. 500g očišćenog poriluka narezanog na kolutiće širine 1cm
  2. 400g krumpira
  3. 100g mrkve
  4. 50g dimljenih kobasica
  5. 50g pancete
  6. 1 žlica maslinovog ulja
  7. 2 žlice zobenih pahuljica
  8. 2 žlice raženog brašna
  9. 3 žlice maslinovog ulja
  10. 500ml vrućeg mlijeka svježe naribani muškatni oraščić
  11. sol, bijeli papar
  12. 50-100g gaude
Priprema:
1. Krumpir skuhati u ljusci. Očistiti i narezati na kockice.

2. U kipućoj vodi nakratko prokuhati poriluk, i isto tako prokuhati mrkvu narezanu na kolutiće.
3. U međuvremenu narezatu kobasice i pancetu na sitnije komadiće.
4. Posudu za pečenje nauljiti žlicom maslinovog ulja i posipati zobenim pahuljicama. Nakratko staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 200°C.
5. Na pahuljice posložiti kockice krumpira, poriluk, mrkvu, pancetu i kobasice.

6. Na tri žlice maslinovog ulja lagano popržiti raženo brašno, zalijati vrućim mlijekom, dodati
muškatni oraščić, sol i papar, te lagano prokuhati.
7. Umak prelijati po pripremljenom povrću, panceti i kobasicama.

8. Preko sadržaja naribati sir i zapeći, otprilike 30 minuta.


Ukoliko netko ne jede meso - može ovaj poriluk složiti i bez kobasica i pancete, samo treba povečati količinu začina.

nedjelja, 13. srpnja 2008.


"Najbolje ne daje onaj koji daje najviše; no najviše daje onaj koji daje najbolje. Ne mogu li dati obilje, ipak ću davati nesputano, a što mi nedostaje u ruci nadomjestit ću iz srca." - Arthur Warwick
Prilagođeno pretraživanje