Dobrodošli!!!

Budući da je hrana jedan od bitnijih faktora koji nas drži na životu ovaj blog posvećujem prije svega toj divnoj
HRANI - njenom uzgoju, obradi ...
Recepti su uglavnom bazni - dakle početak nečeg što se može nadograđivati, mijenjati, prilagođavati.
Uz temu hrane povremeni osvrt na neke zdravstvene teme mislim da ne bi trebao smetati, pa idemo dalje ...

Neke sadržaje možete pogledati na:

vrt iz snova

a dio sadržaja u drugoj formi možete pratiti i na:

Just food or ... - web site

Nadam se da ćete pronaći nešto što vas zanima, nešto što će vas razveseliti, a nadam se ponekad i pomoći.
Uživajte :)

utorak, 12. kolovoza 2008.

Fina juhica moje bake Ane

recept je prilog igri na stranici dalmacija down under

Sastojci:
1,2l vode
komadić suhog mesa
700g krumpira
2-3 velike mrkve
malo celera, pastrnjaka - po želji
1,5 žlica brašna
sol, papar, začini po želji
sitno kosani list peršuna

Priprema:
1. U litru hladne vode stavimo komadić suhog mesa da se lagano prokuha.
2. Dodamo na kockice narezan, očišćeni, krumpir. Kad juhica ponovo zavrije dodamo na kockice narezanu, očišćenu, mrkvu, celer i/ili pastrnjak.
3. Kad juhica vrije 5 minuta dodamo, u 2 dl mlake vode umućeno, brašno (moja baka je radila laganu zapršku). Pustimo da se kuha, uz povremeno miješanje, da se krumpir skuha.
4. Na kraju dodamo sitno kosani peršunov list i začinimo prema želji.

Posluživanje:
Prilikom serviranja juhicu još posipamo svježim kosanim peršunom.

ponedjeljak, 11. kolovoza 2008.

Podravski štrukli


Sastojci:
Tijesto za štrukle:
1/2kg brašna
1/2l mlake vode
1 jaje
1 žlica octa
2 ravne žlice masti
malo soli

Nadjev:
1kg svježeg sira
1 jaje
1 čajna žličica soli
2-3 žlice kiselog vrhnja
1 ravna žlica masti

Za prelijati:
3-4dl kiselog vrhnja

Priprema:
1. Umijesimo rukom glatko tijesto od brašna, vode, soli, jajeta, octa i masti - vodu prvo stavimo cca. 3,5 dl pa dodajemo po potrebi. Kad je gotovo tijesto se nesmije lijepiti za ruke.
2. Tijesto izvana lagano namažemo masnoćom, pokrijemo krpom i pustimo da miruje barem pola sata.
3. Za nadjev kuhačom (nikako mikserom) izmiješamo sir, kiselo vrhnje, jaje, mast i sol.
4. Na stol stavimo stolnjak i posipamo ga brašnom.
5. Na pobrašnjenu površinu stavimo tijesto, te

1. ako smo jako spretni namažemo tijesto otopljenom masti i počnemo razvlačiti od sredine prema rubovima stola, ili
2. ako nismo baš vični razvlačenju tijesta, onda jako malo pobrašnimo i razvaljamo koliko možemo, malo pričekamo, pa tijesto namažemo otopljenom masti, te ga od sredine počnemo razvlačiti.

6. Na polovicu razvučenog tijesta pobacamo nadjev (ne razmazujemo) uz pomoć npr. vilice ili žlice, te zavijemo kao štrudlu.
7. Tepsiju, u kojoj ćemo peći štrukle, namažemo s masti.
8. Tanjurom utiskujemo rubove svakog pojedinog štrukla (tako da se rubovi tijesta zalijepe), te ih izrežemo nožem.
9. Prilikom stavljanja štrukli u tepsiju, svakoga bočno još na tepsiji lagano omažemo s masti, tako da mjesto gdje se štrukli u tepsiji dodiruju bude namašteno kako se prilikom pečenja ne bi slijepili.
10. Stavimo u pećnicu zagrijanu na 200°C. Pečemo dok lagano ne porumene.
11. Kiselo vrhnje malo promiješamo žlicom i njime prelijemo štrukle.
12. Štrukle dalje pečemo dok se dijelovi koje smo prelijali vrhnjem lijepo ne zarumene.
13. Pečene štrukle izvadimo iz pećnice, nakratko prekrijemo krpom i serviramo.

Posluživanje:
Uz ove štrukle, zbog velike količine masnoće, prija kiselo mlijeko, jogurt.
Ako netko ne koristi mast, može napraviti zamjenu sa uljem, ali onda se okus poprilicno mijenja.
Stavlja se kiselo vrhnje, a ne slatko jer kiselo vrhnje je nusprodukt svježeg sira.

Savijača s mrkvama

Sastojci:
500g lisnatog tijesta
1 glavica luka
3 veeelike mrkve
50g maslaca
200g svježeg kravljeg sira
100g kiselog vrhnja
malo parmezana ili nekog drugog aromatičnog naribanog sira
2 jaja
1 žutanjak
mažuran
3 žlice mlijeka
maslac za premazivanje posude za pečenje i savijače
sol i papar

Priprema:
1. Očišćeni i sitno nasjeckani luk stavimo na maslac i dodamo krupno naribanu mrkvu. Sve zajedno dinstamo dok malo ne omekša. Zatim dodamo 2 žlice mlijeka, sol i papar i pustimo da se dobro prodinsta.
2. Posebno izmiješamo sireve i vrhnje sa žlicom mlijeka da dobijemo kremastu masu.
3. Promiješamo izdinstano povrće, masu sa sirevima, jaja, mažuran, sol i papar.
4. Na tanko izvaljamo lisnato tijesto i namažemo pripremljenim nadjevom, te zarolamo.
5. Savijače stavimo u tepsiju koju smo prije toga dobro namazali maslacem, i premažemo ih žutanjkom.
6. Pečemo 30-35 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, uz povremeno premazivanje maslacem.

Posluživanje:
Uz ove savijače izvrsno prija jogurt ili neko drugo kiselo mlijeko.


Mogao bi biti sataraš, ali nije ...

Sataraš sa sojom ili svinjskim mesom - nije sataraš kad nije samo povrće, ali jelo je vrlo ukusno

Sastojci:
2-3 velike glavice luka
125g suhih sojinih komadića (prokuhanih) ili 400g svinjskog mesa (kockice)
4-5 komada paprike
4-5 komada rajčice
1 žlica šećera
1 ljuta feferona (sitni nasjeckana)
1 žlica Vegete

Priprema:
1. Na malo masnoće dinstati luk izrezan na ploške ( poklopljeno).
2. Na lijepo izdinstani luk stavimo kockice soje ili svinjetine, malo posolimo i prodinstamo.
3. Dodamo paprike izrezane na rezance i prodinstamo.
4. Rajčice izrežemo na kockice i stavimo na prodinstanu masu, te dodamo šećer, Vegetu i nasjeckanu feferonu.
5. Pustimo da se kuha kako tko voli, do faze kad povrće još krcka pod zubima ili do faze kad je povrće raskuhano.

Posluživanje:
Uz ovo jelo prija pire krumpir ili kuhana tjestenina i naravno sezonska ili kisela salata.

Prilagođeno pretraživanje