Dobrodošli!!!

Budući da je hrana jedan od bitnijih faktora koji nas drži na životu ovaj blog posvećujem prije svega toj divnoj
HRANI - njenom uzgoju, obradi ...
Recepti su uglavnom bazni - dakle početak nečeg što se može nadograđivati, mijenjati, prilagođavati.
Uz temu hrane povremeni osvrt na neke zdravstvene teme mislim da ne bi trebao smetati, pa idemo dalje ...

Neke sadržaje možete pogledati na:

vrt iz snova

a dio sadržaja u drugoj formi možete pratiti i na:

Just food or ... - web site

Nadam se da ćete pronaći nešto što vas zanima, nešto što će vas razveseliti, a nadam se ponekad i pomoći.
Uživajte :)

ponedjeljak, 11. kolovoza 2008.

Podravski štrukli


Sastojci:
Tijesto za štrukle:
1/2kg brašna
1/2l mlake vode
1 jaje
1 žlica octa
2 ravne žlice masti
malo soli

Nadjev:
1kg svježeg sira
1 jaje
1 čajna žličica soli
2-3 žlice kiselog vrhnja
1 ravna žlica masti

Za prelijati:
3-4dl kiselog vrhnja

Priprema:
1. Umijesimo rukom glatko tijesto od brašna, vode, soli, jajeta, octa i masti - vodu prvo stavimo cca. 3,5 dl pa dodajemo po potrebi. Kad je gotovo tijesto se nesmije lijepiti za ruke.
2. Tijesto izvana lagano namažemo masnoćom, pokrijemo krpom i pustimo da miruje barem pola sata.
3. Za nadjev kuhačom (nikako mikserom) izmiješamo sir, kiselo vrhnje, jaje, mast i sol.
4. Na stol stavimo stolnjak i posipamo ga brašnom.
5. Na pobrašnjenu površinu stavimo tijesto, te

1. ako smo jako spretni namažemo tijesto otopljenom masti i počnemo razvlačiti od sredine prema rubovima stola, ili
2. ako nismo baš vični razvlačenju tijesta, onda jako malo pobrašnimo i razvaljamo koliko možemo, malo pričekamo, pa tijesto namažemo otopljenom masti, te ga od sredine počnemo razvlačiti.

6. Na polovicu razvučenog tijesta pobacamo nadjev (ne razmazujemo) uz pomoć npr. vilice ili žlice, te zavijemo kao štrudlu.
7. Tepsiju, u kojoj ćemo peći štrukle, namažemo s masti.
8. Tanjurom utiskujemo rubove svakog pojedinog štrukla (tako da se rubovi tijesta zalijepe), te ih izrežemo nožem.
9. Prilikom stavljanja štrukli u tepsiju, svakoga bočno još na tepsiji lagano omažemo s masti, tako da mjesto gdje se štrukli u tepsiji dodiruju bude namašteno kako se prilikom pečenja ne bi slijepili.
10. Stavimo u pećnicu zagrijanu na 200°C. Pečemo dok lagano ne porumene.
11. Kiselo vrhnje malo promiješamo žlicom i njime prelijemo štrukle.
12. Štrukle dalje pečemo dok se dijelovi koje smo prelijali vrhnjem lijepo ne zarumene.
13. Pečene štrukle izvadimo iz pećnice, nakratko prekrijemo krpom i serviramo.

Posluživanje:
Uz ove štrukle, zbog velike količine masnoće, prija kiselo mlijeko, jogurt.
Ako netko ne koristi mast, može napraviti zamjenu sa uljem, ali onda se okus poprilicno mijenja.
Stavlja se kiselo vrhnje, a ne slatko jer kiselo vrhnje je nusprodukt svježeg sira.

Nema komentara:

Prilagođeno pretraživanje