Dobrodošli!!!

Budući da je hrana jedan od bitnijih faktora koji nas drži na životu ovaj blog posvećujem prije svega toj divnoj
HRANI - njenom uzgoju, obradi ...
Recepti su uglavnom bazni - dakle početak nečeg što se može nadograđivati, mijenjati, prilagođavati.
Uz temu hrane povremeni osvrt na neke zdravstvene teme mislim da ne bi trebao smetati, pa idemo dalje ...

Neke sadržaje možete pogledati na:

vrt iz snova

a dio sadržaja u drugoj formi možete pratiti i na:

Just food or ... - web site

Nadam se da ćete pronaći nešto što vas zanima, nešto što će vas razveseliti, a nadam se ponekad i pomoći.
Uživajte :)

četvrtak, 28. kolovoza 2008.

Polumjeseci s anisom


Sastojci:
180g glatkog brašna
180g maslaca
70g šećera u prahu
90g mljevenih oraha
1 žutanjak
1 žlica mljevenog anisa
1 žlicica vanil šećera
1 žlicica praška za pecivo

Za glazuru:
1 limun - sok
250g šecera u prahu

Priprema:
1. Pomiješamo brašno s praškom za pecivo, te izmrvimo sa maslacem. Primiješamo ostale sastojke i dobro umijesimo. Tijesto omotamo folijom i ostavimo na hladnom najmanje pola sata.
2. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljamo tijesto i modlicama režemo polumjesece, ili druge forme po želji.
3. Izrezane komadiće tijesta stavljamo na papir za pečenje, ili namašten i pobrašnjen lim za pečenje i pečemo u, prethodno zagrijanoj, pećnici desetak minuta na 180°C.
4. Izvadimo lim iz pećnice i ostavimo kolačiće na limu da se malo ohlade - jako su krhki kad su vrući.

6. Za glazuru dobro izmiješamo šećer u prahu s limunovim sokom i njome premazujemo kolačiće. Ukoliko netko ne voli aromu limuna, može glazuru napraviti i sa šećerom u prahu i vodom.

Voćni želeići

Sastojci:
200g voća ( breskve, maliner, kivi, banane, kruške, jabuke, grožđe)
200g šećera u prahu
1 vrhom puna žlica Želina ( za brzo ukuhavanje voća)
2 sitno naribane tvrđe gume za žvakanje (npr. Čunga Lunga)
ulje
kristal šećer

Priprema:
1. Voće fino sameljemo ( mikserom, ili nekoliko puta kroz mašinu za mljevenje mesa).
2. Izmiješamo žlicu Želin-a sa dvije žlice šećera, dodamo voće i gumu za žvakanje i grijemo do vrenja.
3. Uz stalno miješanje dodajemo preostali šećer. Kuhamo, uz neprekidno miješanje, tri minute.
4. Masu izlijemo u prethodno pripremljenu posudu, koju smo obložili namaštenim papirom za pećenje, te poravnamo.
5. Kad se masa ohladi režemo ju modlicama ili na oblike koje želimo. Svaki bombon uvaljamo u kristal šećer i ostavimo ih na sobnoj temperaturi da se malo prosuše.

Ukoliko nemamo svježe voće, možemo koristiti sokove, ili voćne kaše.


utorak, 26. kolovoza 2008.

Kohići x4

Recept za ovu prekrasnu slasticu sam prije desetak godina dobila od jedne divne gospođe. Nadam se da će vam se svidjeti, mi ga obožavamo

Sastojci:
Kohići:
1/2l mlijeka
4 žlice pšeničnog grisa (krupice)
3-4 žlice šećera
4 bjelanjka

Preljev od karamele:
4 žlice šećera
1/2l mlijeka
3-4 žlice šećera
4 žutanjka
2 žlice Gusnell-a Dolcela, ili Gustina (kukuruzni škrob)

Za ukrašavanje:
po želji čokoladne mrvice, strugotine čokolade, razne
mrvice ...

Priprema:
1. Pripremimo kalupiće (po želji), tako da ih oplahnemo hladnom vodom, te pripremimo potrebne namirnice.
2. Odvojimo bjelanjke te napravimo čvrsti snijeg, žutanjke dobro izmiješamo sa šećerom i Gusnell-om( možemo dodati 1dl mlijeka radi lakšeg ukuhavanja kasnije u mlijeko - za preljev), a u posebnoj posudici izmiješamo gris i šećer.

Priprema kohica:
1. 1/2l mlijeka pustimo da zavrije, te dodamo mješavinu grisa i šećera. Kuhamo uz stalno miješanje oko 5 minuta i kad je gris gotov, pažljivo umiješamo čvrsti snijeg od bjelanjaka.
2. Napunimo kalupiće, te ih spremimo u hladnjak da se dobro ohlade.
3. Kad se kohići dobro ohlade pažljivo ih istresemo iz kalupa na tanjuriće ili zdjelice, te ih dalje ostavimo na hladnom.

Priprema preljeva od karamele:
1. 4 žlice šećera stavimo u posudi na vatru i polako (da ne potamni) karameliziramo. Kad je sav šećer karameliziran, karamelu prelijemo sa 4-5dl mlijeka (ako smo ranije primiješali žutanjcima, šećeru i
Gusnellu 1dl, onda sad dodamo 3-4dl).
2. Zagrijavamo na vatri sve dok se sva karamela ne otopi, i dok tekućina ne provrije.
3. U kipuću tekućinu se ukuha smjesa od 4 žutanjka, 3-4 žlice šećera i 2 žlice Gusnell-a (i 1dl mlijeka ako smo tako pripremili) (kao kod kuhanja pudinga). Uz neprekidno miješanje pustimo da vrije nekoliko minuta, sve dok se masa lijepo ne poveže.
4. Još vrućim preljevom prelijemo kohiće i ukrasimo po želji.
5. Ostavimo u hladnjaku da se još sve lijepo ohladi i serviramo.

Količina šećera može biti u zadanim okvirima. Slastica je prilicno slatka, ali se zato mogu raditi manje porcije. U ovom slučaju sam koristila za kalupiće čaše od 2dl, tako da je u svakoj porciji kohić od 1dl.
Kohići mogu biti i puno manji (1/2dl je sasvim O.K.). dakle ova količina je dostatna i za 12 ljudi.
U ovom slučaju sam za preljev koristila 4dl mlijeka jer sam željela gušci preljev, ali može biti i sa 5dl - još uvijek je dovoljno gust, a u toj rjeđoj varijanti je kao šato.

Torta za Krštenje




još samo da se posuši glazura i gotovo ...

ponedjeljak, 25. kolovoza 2008.

Peche Melba

Kada je znameniti kuhar Escoffier saznao da slavna pjevačica Melba dolazi u londonski hotel "Savoy", u kojem je on bio glavni kuhar, odlučio je slavnoj divi izraziti divljenje na svoj način. Escoffier je kao desert poslužio breskve sa sladoledom od vanilije, na pladnju izmedu dva krila prekrasnog labuda isklesanog od leda i pokrivenog koprenom od šećera.

Tek otvorenjem londonskog hotela "Carlton", desert "Peche Melba" je službeno stavljen na jelovnik.

Sastojci za 2 osobe
Osnovni sastojci:

2 breskve
100g šećera
1/4 mahune vanilije
2 velike kugle sladoleda od vanilije
5-7 badema

Umak od svježih malina:
125g svježih malina
1-2 žlice šećera u prahu

Priprema:
Osnova:
1. Breskve operemo, raspolovimo, odstranimo im koštice. Posložimo ih u posudu, posipamo šećerom, dodamo vaniliju, te prelijemo s toliko vode da budu samo pokrivene.
2. Tako pripremljene breskve kuhamo tri minute. Breskve ogulimo i stavimo u hladnjak. U hladnjak stavimo i posudice u kojima ćemo servirati desert.
3. Bademe pofurimo i izrežemo na štapice.

Umak od svježih malina
1. Maline očistimo, operemo i zajedno sa šećerom u prahu izmiksamo.

Serviranje:
1. U rashlađenu posudicu za serviranje stavimo prvo kuglicu sladoleda te držimo u hladnjaku da sladoled malo otpusti.
2. Za to vrijeme malo popržimo bademe.
3. Na svaku kuglicu sladoleda složimo po dvije polovice ohladene breskve.
4. Sve prelijemo umakom od svježih malina, te na kraju posipamo, još toplim, štapićima badema.
5. Poslužimo odmah.

Osnovni recept iz mjesečnika "Moja kuhinja" 6/1991

Čokoljupci bi mogli dodati malo čokolade, lješnjakoljupci malo krupno sjeckanih lješnjaka...

Salata Feng Shui


Za vegetarijance može biti jelo, za nas svejede prilog-salata

Sastojci:
100g kuhanog kukuruza šećerca (zrno)
100g kuhanog slanutka
100g kuhanog graška
100g kuhanih kockica mrkve
200g naribane mrkve
2 krastavca
1 patišon (može i neka druga tikvica bijelog mesa)
700g koktel rajčica ili nekih drugih sitnijih rajčica
sjemenke lana i/ili sezama po želji
ulje, ocat, sol

Priprema:
1. Naribanu mrkvicu malo zasladimo šećerom ili medom.
Krastavce i tikvicu ogulimo, po želji, i narežemo na kockice.
1. Zajedno izmiješamo naribanu mrkvicu, grašak, kukuruz, slanutak, kockice mrkve, krastavaca i tikvice, te cijele rajčice.
2. Začinimo sa soli, hladno prešanim uljem suncokreta i octom (jabučni i/ili aceto balsamico).
Ostavimo na hladnom 1-2 sata da se okusi prožmu i jelo je gotovo.

Posluživanje:
Feng Shui salatu poslužimo uz hladni narez, roštilj ili kao samostalno jelo.

Tartar umak

Sastojci:
2 žutanjka
1 žličica senfa
do 2 dl ulja
1/2 limuna(sok)
bijeli papar
sol
1/2 dl bijelog vina
do 2 dl kiselog vrhnja
1 srednje veliki kiseli krastavac
1 žlica ukiseljenih kapara
nasjeckani peršinov list

Priprema:
1. U posudu stavimo 2 žutanjka, žlićicu senfa i par kapi ulja.
2. Miksamo na srednjoj brzini. Kad se masa dobro poveže, polako dolijevamo ulja do 2 dl(može i manje) uz neprekidno miksanje.
3. U masu dodamo limunov sok, bijeli papar i sol i sve zajedno dobro izmiksamo. Dodamo vino.
4. Dodamo kiselo vrhnje - do 2 dl (može i manje), te lagano umiješamo.
5. U pripremljenu masu dodamo sitno narezane kockice kiselog krastavca, sitno nasjeckani peršinov list i sitno nasjeckane kapare, te dobro izmiješamo.

U umak u početku stavimo manje začina (sol, papar, limunov sok), pa kad odstoji i okusi se prožmu po želji još začinimo.

nedjelja, 24. kolovoza 2008.

Brzi sladoled od banana

Osnovni recept je iz Vacsy knjižice

Sastojci za 4 osobe:
Prva varijanta:
2 banane
1 Šlag hit Dolcela
1 dl prokuhanog hladnog mlijeka

Druga varijanta:
2 banane
2 dl mlijeka
meda ili šećera po potrebi

Za ukrašavanje:
šlag, čokolada, voćni ili čokoladni preljev ...

Priprema:
1. Banane očistimo, narežemo na manje komade i smrznemo.
2. Umutimo jedan Šlag-hit Dolcela ili 2dl mlijeka ohladimo u zamrzivaču do pred smrzavanje te štapnim mikserom izmiksamo u šlag.
3. Stavimo smrznute komadiće banana u užu visoku posudu i na njih stavimo žlicu(vrhom) šlaga i štapnim mikserom s dodatkom za sjeckanje sjeckamo i po potrebi dodajemo još šlaga.
4. Po potrebi dodamo šećer, iako ako se radi sa Hit šlagom uz slatke banane nije potrebno.
5. Ovako pripremljen sladoled serviramo odmah ili ga spremimo u zamrzivač. Kad dodu gosti ili se zaželimo sladoleda - izvadimo posudu sa sladoledom na 5 minuta i serviramo sladoled sa svojim omiljenim dodacima ( šlag, čokolada, voćni preljev...).

Na ovaj način možemo spravljati razne voćne sladolede ( breskve, marelice, maline, jagode - naročito šumske...) - banane su se meni pokazale kao najbolji voćni izbor jer nemaju puno vode pa se prilikom smrzavanja ne stvaraju veliki kristalici u voćki, a i dovoljno su slatke i imaju jaku aromu.

Sos od luka

Sastojci:
2-3 glavice luka
2-3 žlice ulja
2 žlice brašna
7dl juhe
1/2dl kiselog vrhnja
1 žlica limunovog soka

Priprema:
1. S malo masnoće i brašna napraviti zapršku (lagano na masnoći popržiti malo brašna da ostane bijelo).
2. Na zapršku dodati sitno nasjeckani luk i na laganoj vatri dinstati dok luk ne postane staklast (cca 10min) - poklopljeno.
3. Zalijati sa kipućom juhom u kojoj se kuhalo meso, dodavajući juhu polako do željene gustoče, uz miješanje.
4. Pustiti da se kuha 15 minuta (na laganoj vatri uz povremeno miješanje), po potrebi dodati sol, maknuti s vatre, te primiješati kiselo vrhnje i limunov sok.

Servirati uz meso koje se kuhalo u juhi ili uz pečenje.
Nikako ne bih savjetovala zgušnjavanje sosa kasnijim dodavanjem brašna.

Prilagođeno pretraživanje