rzo, ukusno, fino - s očuvanim vrijednim sastojcima breskve ili tradicionalno
Sastojci:
1kg bresaka
500g šećera
1 vrečica Želin-a Dolcela
Priprema:
Marmelada:
1. Oprane breskve očistimo od koštica i sameljemo.
2. Sadržaj vrečice Želina izmiješamo sa dvije žlice šećera, dodamo u voće i sve zajedno, uz miješanje, zagrijavamo do vrenja.
3. Uz stalno miješanje, dodamo preostali šećer. Kad zavrije pustimo još tri minute da vrije.
4. Još vrućom marmeladom punimo čiste, suhe staklenke i zatvorimo.
5. Kad se staklenke s marmeladom ohlade (polako), označimo ih i spremimo na hladno, tamno mjesto.
Pekmez:
1. Ako radimo pekmez, postupak je sličan. Prvi korak je isti.
2. Samljeveno voće sa malom količinom šećera stavimo da se grije do vrenja.
3. Uz miješanje, kuhamo voće dvadesetak minuta, te dodamo preostali šećer.
4. Masu kuhamo dok se ne zgusne do željene gustoće.(malu količinu stavimo na tanjuric da se ohladi, pa probamo).
5. Još vrućim pekmezom punimo čiste, suhe staklenke i zatvorimo.
6. Kad se staklenke s pekmezom ohlade (polako), označimo ih i spremimo na hladno, tamno mjesto.
Nema komentara:
Objavi komentar