Dobrodošli!!!

Budući da je hrana jedan od bitnijih faktora koji nas drži na životu ovaj blog posvećujem prije svega toj divnoj
HRANI - njenom uzgoju, obradi ...
Recepti su uglavnom bazni - dakle početak nečeg što se može nadograđivati, mijenjati, prilagođavati.
Uz temu hrane povremeni osvrt na neke zdravstvene teme mislim da ne bi trebao smetati, pa idemo dalje ...

Neke sadržaje možete pogledati na:

vrt iz snova

a dio sadržaja u drugoj formi možete pratiti i na:

Just food or ... - web site

Nadam se da ćete pronaći nešto što vas zanima, nešto što će vas razveseliti, a nadam se ponekad i pomoći.
Uživajte :)

utorak, 16. rujna 2008.

Aromatični medenjaci

U potrazi za receptom medenjaka koji neće biti tvrdi, koji će lijepo i izgledati - konačno sam uspjela iskombinirati sastojke i postupak kako bih dobila medenjake kakve volimo - probajte, nećete požaliti

Sastojci za 45 medenjaka:

150g šećera
150g meda (3 žlice)
2 jaja
1 čajna žličica naribanog svježeg đumbira
350g glatkog brašna
1 čajna žličica sode bikarbone
1 žlica cimeta
1/2 čajne žličice mljevenih klinčića
3 žlice mljevenih oraha
prstohvat soli

glazura po izboru

Priprema:
1. Promiješamo med i šećer i na laganoj vatri miješamo da se šećer otopi. Dodamo jaja i sve dobro promiješamo.
2. U još mlako dodamo brašno izmiješano sa sodom bikarbonom, klinčićima, cimetom, đumbirom, soli i orasima, te dobro umijesimo.
3. Tijesto pokrijemo i ostavimo odmarati oko sat vremena.
4. Pripremimo papir za pečenje na limove za pečenje i vlažnim rukama oblikujemo male kuglice koje stavljamo na papir. Kuglice ostavimo tako 2 sata da se lagano prosuše.
5. Prije pečenja kuglice namažemo vodom ili mlijekom.
6. Pečemo u, prethodno zagrijanoj, pećnici na 180°C do 15 minuta.
7. Kad su medenjaci gotovi, odmah ih skidamo sa lima, jer bi mogli postati gorki.
8. Kad se ohlade možemo ih prelijati glazurom po želji. Spremamo ih u limene kutije kako bi ostali meki.


ponedjeljak, 15. rujna 2008.

Trokutići s makom

Sastojci:
Tijesto:
120g glatkog brašna
70g maslaca ili margarina
1 čajna žlićica praška za pecivo
1 žutanjak
50g šećera u prahu
1 žlica ruma

Nadjev:
1 bjelanjak
70g mljevenog maka
30g šećera u prahu
od 1/2 limuna naribana korica

Priprema:
Priprema tijesta:
1. Umijesimo glatko tijesto od brašna, praška za pecivo, maslaca, žutanjka, šećera u prahu i ruma.
2. Tijesto omotamo plastičnom folijom i spremimo u hladnjak barem na pola sata.
3. Na pobrašnjenoj podlozi izvaljamo tijesto i režemo krugove promjera 4 cm.

Priprema nadjeva:
1. Istučemo snijeg od bjelanjka, primiješamo mak, šećer u prahu, i naribanu limunovu koricu.

Daljnji postupak:
1. Na sredinu krugova od tijesta stavljamo nadjev i rubove krugova na tri strane podižemo kako bismo dobili trokute.
2. Trokute poslažemo na papir za pečenje, ili na namašten i pobrašnjen lim i pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta.

Recept je iz posebnog broja Mile "200 recepata za 30 najsladih dana" iz 1997. godine

Prilagođeno pretraživanje