Dobrodošli!!!

Budući da je hrana jedan od bitnijih faktora koji nas drži na životu ovaj blog posvećujem prije svega toj divnoj
HRANI - njenom uzgoju, obradi ...
Recepti su uglavnom bazni - dakle početak nečeg što se može nadograđivati, mijenjati, prilagođavati.
Uz temu hrane povremeni osvrt na neke zdravstvene teme mislim da ne bi trebao smetati, pa idemo dalje ...

Neke sadržaje možete pogledati na:

vrt iz snova

a dio sadržaja u drugoj formi možete pratiti i na:

Just food or ... - web site

Nadam se da ćete pronaći nešto što vas zanima, nešto što će vas razveseliti, a nadam se ponekad i pomoći.
Uživajte :)

subota, 19. srpnja 2008.

Čokoladni roščići

Okusom me najviše podsjećaju na Domaćicu - Kraš

Sastojci:
200g maslaca ili margarina
150g šećera u prahu
2 žutanjka
350g brašna
2 velike žlice kakaa
1 vanil šećer
1 bjelanjak

Za glazuru:
150g čokolade za kuhanje
50g maslaca ili margarina


Izrada tijesta:

1. Dobro izmiješamo maslac sa šećerom, te dodamo žutanjke i opet izmiješamo.
2. Posebno promiješamo brašno, vanil šećer i kakao, te tu mješavinu dodamo u masu sa maslacem, dobro umijesimo, te dodamo bjelanjak kako bismo masu mogli dobro povezati u glatko tijesto.
3. Tijesto omotamo plastičnom folijom ili dobro zatvorimo u plastičnu vrečicu i stavimo u hladnjak na sat vremena.
4. Kad se tijesto dobro ohladilo, oblikujemo kobasice debljine 1cm i režemo duljinu 6cm.
Oblikujemo roščiće i stavljamo na papir za pečenje ili na suhi lim, te pečemo u, prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 10 minuta.
5. Kad su roščići pečeni odmah ih stavljamo na rešetku ili neku ravnu površinu i pustimo da se dobro ohlade.

Priprema glazure:
1. U posudu, na paru, stavimo čokoladu i maslac, da se na laganoj vatri otope uz konstantno miješanje.
2. Roščiće krajevima umačemo u glazuru i stavljamo na rešetku ili papir za pečenje, te ih pustimo da se glazura dobro stegne.
3. Kad su roščići dobro ohlađeni i glazura tvrda, spremimo ih u dobro zatvorenu kutiju (npr. limena) i otvaramo prije serviranja kako bi ostali fino krckavi.

Recept sam davnih dana pročitala u Milinom posebnom izdanju iz 1997. i malo sam ga doradila

Broj komentara: 5:

cuisine by monsoon kaže...

Brusnice ovaj recept mi se cini jako fin.
Samo koliko keksica se dobije od ove kolicine?:)

Brusy kaže...

Hvala Monsoon na komentaru :)
Od ove mase se dobije oko 45 roščića. Obično kad ih radim, radim duplu masu jer se brzo "potroše" ;)
POzz i tnx :))

cuisine by monsoon kaže...

Hvala. Idu u arhivu i cekaju red za iskusavanje.:)))

Brusy kaže...

Hvala tebi na interesu :)
Nadam se da ćete biti zadovoljni rezultatom :)))

maslinka kaže...

danas sam ih pravila i super su...

Prilagođeno pretraživanje