Recept za ovu prekrasnu slasticu sam prije desetak godina dobila od jedne divne gospođe. Nadam se da će vam se svidjeti, mi ga obožavamo
Sastojci:
Kohići:
1/2l mlijeka
4 žlice pšeničnog grisa (krupice)
3-4 žlice šećera
4 bjelanjka
Preljev od karamele:
4 žlice šećera
1/2l mlijeka
3-4 žlice šećera
4 žutanjka
2 žlice Gusnell-a Dolcela, ili Gustina (kukuruzni škrob)
Za ukrašavanje:
po želji čokoladne mrvice, strugotine čokolade, razne
mrvice ...
Priprema:
1. Pripremimo kalupiće (po želji), tako da ih oplahnemo hladnom vodom, te pripremimo potrebne namirnice.
2. Odvojimo bjelanjke te napravimo čvrsti snijeg, žutanjke dobro izmiješamo sa šećerom i Gusnell-om( možemo dodati 1dl mlijeka radi lakšeg ukuhavanja kasnije u mlijeko - za preljev), a u posebnoj posudici izmiješamo gris i šećer.
Priprema kohica:
1. 1/2l mlijeka pustimo da zavrije, te dodamo mješavinu grisa i šećera. Kuhamo uz stalno miješanje oko 5 minuta i kad je gris gotov, pažljivo umiješamo čvrsti snijeg od bjelanjaka.
2. Napunimo kalupiće, te ih spremimo u hladnjak da se dobro ohlade.
3. Kad se kohići dobro ohlade pažljivo ih istresemo iz kalupa na tanjuriće ili zdjelice, te ih dalje ostavimo na hladnom.
Priprema preljeva od karamele:
1. 4 žlice šećera stavimo u posudi na vatru i polako (da ne potamni) karameliziramo. Kad je sav šećer karameliziran, karamelu prelijemo sa 4-5dl mlijeka (ako smo ranije primiješali žutanjcima, šećeru i
Gusnellu 1dl, onda sad dodamo 3-4dl).
2. Zagrijavamo na vatri sve dok se sva karamela ne otopi, i dok tekućina ne provrije.
3. U kipuću tekućinu se ukuha smjesa od 4 žutanjka, 3-4 žlice šećera i 2 žlice Gusnell-a (i 1dl mlijeka ako smo tako pripremili) (kao kod kuhanja pudinga). Uz neprekidno miješanje pustimo da vrije nekoliko minuta, sve dok se masa lijepo ne poveže.
4. Još vrućim preljevom prelijemo kohiće i ukrasimo po želji.
5. Ostavimo u hladnjaku da se još sve lijepo ohladi i serviramo.
Količina šećera može biti u zadanim okvirima. Slastica je prilicno slatka, ali se zato mogu raditi manje porcije. U ovom slučaju sam koristila za kalupiće čaše od 2dl, tako da je u svakoj porciji kohić od 1dl.
Kohići mogu biti i puno manji (1/2dl je sasvim O.K.). dakle ova količina je dostatna i za 12 ljudi.
U ovom slučaju sam za preljev koristila 4dl mlijeka jer sam željela gušci preljev, ali može biti i sa 5dl - još uvijek je dovoljno gust, a u toj rjeđoj varijanti je kao šato.
Nema komentara:
Objavi komentar