Dobrodošli!!!

Budući da je hrana jedan od bitnijih faktora koji nas drži na životu ovaj blog posvećujem prije svega toj divnoj
HRANI - njenom uzgoju, obradi ...
Recepti su uglavnom bazni - dakle početak nečeg što se može nadograđivati, mijenjati, prilagođavati.
Uz temu hrane povremeni osvrt na neke zdravstvene teme mislim da ne bi trebao smetati, pa idemo dalje ...

Neke sadržaje možete pogledati na:

vrt iz snova

a dio sadržaja u drugoj formi možete pratiti i na:

Just food or ... - web site

Nadam se da ćete pronaći nešto što vas zanima, nešto što će vas razveseliti, a nadam se ponekad i pomoći.
Uživajte :)

četvrtak, 4. rujna 2008.

Karamele od čokolade ( oraha, badema, lješnjaka, suhog voća, ...)

Sastojci:
40g maslaca
50g meda
200g šećera u prahu
50g sitno naribane čokolade
0,75dl nezaslađenog kondenziranog mlijeka ili 1,25dl običnog mlijeka


Priprema:

1. Pripremimo:

a.) kalup tako da u njega stavimo masni papir za pečenje koji smo još dodatno nauljili, ili

b.) kalupiće koje nauljimo

2. U posudi zagrijavamo, uz neprekidno miješanje drvenom kuhačom, maslac, šećer u prahu i med. Kad masa zamiriši po karameli dodamo čokoladu ili neki drugi sastojak po izboru.

3. Kad se masa poveže, polako dodajemo, uz neprekidno miješanje kondenzirano mlijeko i kuhamo do željene gustoće.

4. Gustoću - tvrdoću, možemo provjeriti:

a.) tako da u 2dl ledene vode kapnemo malo smjese - ako se formira kuglica karamele su gotove, ili

b.) na tanjurić koji smo već držali u hladnjaku, kapnemo par kapi mase i stavimo na pola minute natrag u hladnjak, te provjerimo tvrdoću

5. Kad je masa gotova izlijemo ju u, prethodno pripremljen, kalup ili kalupiće.

6. Ako radimo sa jednim kalupom, masu prije nego se do kraja stvrdne, nauljenom, tupom stranom noža izrežemo.

a.) Kad se masa do kraja ohladi karamele odvojimo rukom ili nožem po potrebi, ili

b.) kad je masa skoro hladna rukom oblikujemo kuglice.

7. Svaku karamelu omotamo celofanom ili papirom za pečenje.

Dodatni savjeti:

  • Ukoliko nemamo kondenzirano mlijeko možemo obično mlijeko kuhati na laganoj vatri dok se volumen ne smanji za 40% - dakle kad od 1,25dl dobijemo 0,75dl mlijeka.
  • U karamele možemo dodati umjesto čokolade npr. lješnjake, orahe, bademe, sitno nasjeckano cuho voće ...
  • Ukoliko smo napravili pretvrde karamele, dok ih zamotamo, spremimo ih u limenu kutiju na nekoliko dana i karamele će omekšati.

Nema komentara:

Prilagođeno pretraživanje