Sastojci:
40g maslaca
50g meda
200g šećera u prahu
50g sitno naribane čokolade
0,75dl nezaslađenog kondenziranog mlijeka ili 1,25dl običnog mlijeka
Priprema:
1. Pripremimo:
a.) kalup tako da u njega stavimo masni papir za pečenje koji smo još dodatno nauljili, ili
b.) kalupiće koje nauljimo
2. U posudi zagrijavamo, uz neprekidno miješanje drvenom kuhačom, maslac, šećer u prahu i med. Kad masa zamiriši po karameli dodamo čokoladu ili neki drugi sastojak po izboru.
3. Kad se masa poveže, polako dodajemo, uz neprekidno miješanje kondenzirano mlijeko i kuhamo do željene gustoće.
4. Gustoću - tvrdoću, možemo provjeriti:
a.) tako da u 2dl ledene vode kapnemo malo smjese - ako se formira kuglica karamele su gotove, ili
b.) na tanjurić koji smo već držali u hladnjaku, kapnemo par kapi mase i stavimo na pola minute natrag u hladnjak, te provjerimo tvrdoću
5. Kad je masa gotova izlijemo ju u, prethodno pripremljen, kalup ili kalupiće.
6. Ako radimo sa jednim kalupom, masu prije nego se do kraja stvrdne, nauljenom, tupom stranom noža izrežemo.
a.) Kad se masa do kraja ohladi karamele odvojimo rukom ili nožem po potrebi, ili
7. Svaku karamelu omotamo celofanom ili papirom za pečenje.
Dodatni savjeti:
- Ukoliko nemamo kondenzirano mlijeko možemo obično mlijeko kuhati na laganoj vatri dok se volumen ne smanji za 40% - dakle kad od 1,25dl dobijemo 0,75dl mlijeka.
- U karamele možemo dodati umjesto čokolade npr. lješnjake, orahe, bademe, sitno nasjeckano cuho voće ...
- Ukoliko smo napravili pretvrde karamele, dok ih zamotamo, spremimo ih u limenu kutiju na nekoliko dana i karamele će omekšati.
Nema komentara:
Objavi komentar