Sastojci:
200g maslaca ili margarina
150g šećera u prahu
2 žutanjka
350g brašna
2 velike žlice kakaa
1 vanil šećer
1 bjelanjak
Za glazuru:
150g čokolade za kuhanje
50g maslaca ili margarina
Izrada tijesta:
1. Dobro izmiješamo maslac sa šećerom, te dodamo žutanjke i opet izmiješamo.
2. Posebno promiješamo brašno, vanil šećer i kakao, te tu mješavinu dodamo u masu sa maslacem, dobro umijesimo, te dodamo bjelanjak kako bismo masu mogli dobro povezati u glatko tijesto.
3. Tijesto omotamo plastičnom folijom ili dobro zatvorimo u plastičnu vrečicu i stavimo u hladnjak na sat vremena.
4. Kad se tijesto dobro ohladilo, oblikujemo kobasice debljine 1cm i režemo duljinu 6cm.
Oblikujemo roščiće i stavljamo na papir za pečenje ili na suhi lim, te pečemo u, prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 10 minuta.
5. Kad su roščići pečeni odmah ih stavljamo na rešetku ili neku ravnu površinu i pustimo da se dobro ohlade.
Priprema glazure:
1. U posudu, na paru, stavimo čokoladu i maslac, da se na laganoj vatri otope uz konstantno miješanje.
2. Roščiće krajevima umačemo u glazuru i stavljamo na rešetku ili papir za pečenje, te ih pustimo da se glazura dobro stegne.
3. Kad su roščići dobro ohlađeni i glazura tvrda, spremimo ih u dobro zatvorenu kutiju (npr. limena) i otvaramo prije serviranja kako bi ostali fino krckavi.
Recept sam davnih dana pročitala u Milinom posebnom izdanju iz 1997. i malo sam ga doradila
Broj komentara: 5:
Brusnice ovaj recept mi se cini jako fin.
Samo koliko keksica se dobije od ove kolicine?:)
Hvala Monsoon na komentaru :)
Od ove mase se dobije oko 45 roščića. Obično kad ih radim, radim duplu masu jer se brzo "potroše" ;)
POzz i tnx :))
Hvala. Idu u arhivu i cekaju red za iskusavanje.:)))
Hvala tebi na interesu :)
Nadam se da ćete biti zadovoljni rezultatom :)))
danas sam ih pravila i super su...
Objavi komentar