Dobrodošli!!!

Budući da je hrana jedan od bitnijih faktora koji nas drži na životu ovaj blog posvećujem prije svega toj divnoj
HRANI - njenom uzgoju, obradi ...
Recepti su uglavnom bazni - dakle početak nečeg što se može nadograđivati, mijenjati, prilagođavati.
Uz temu hrane povremeni osvrt na neke zdravstvene teme mislim da ne bi trebao smetati, pa idemo dalje ...

Neke sadržaje možete pogledati na:

vrt iz snova

a dio sadržaja u drugoj formi možete pratiti i na:

Just food or ... - web site

Nadam se da ćete pronaći nešto što vas zanima, nešto što će vas razveseliti, a nadam se ponekad i pomoći.
Uživajte :)

utorak, 2. rujna 2008.

Peciva sa sjemenkama i više vrsta žitarica - u verziji maslenih pogača

S bezbroj mogućnosti izmjena


Sastojci:

100g kvasca

2 žlice brašna (u ovoj kombinaciji sam koristila graham brašno)

1 žlica šećera (po mogućnosti smeđi)

4 dl mlijeka

1 žlica soli

1 dl maslinovog ulja

2 jaja

2 žlice lanenih sjemenki

2 žlice sjemenki suncokreta

po prstohvat suhog čubra, estragona i bosiljka (po želji)

200g zobenih pahuljica

100g prosa (zrno)

100g pahuljica integralne riže

500g crnog mekog brašna

250 – 400g maslaca za premazivanje

1 jaje za premazivanje

sjemenke za posipanje (po želji)

Postupak:

1. U većoj zdjeli promiješamo svježi kvasac, 2 žlice brašna, šećer i 2 dl mlijeka.

2. Pustimo na toplom da se zapjeni.

3. Primiješamo 2 dl mlijeka, maslinovo ulje, jaja, sol, malo prokuhan proso i integralne pahuljice riže, lanene i sjemenke suncokreta, te brašno.

4. Sve dobro izmiješamo kuhačom i ostavimo stajati na toplom da se volumen udvostruči.

5. Tijesto ponovo promiješamo i izručimo na dobro pobrašnjenu površinu.

6. Izvaljamo, pa dvije trećine premažemo lagano otopljenim maslacem i preklopimo ( kao lisnato tijesto).

7. Ponovo izvaljamo i preklopimo, izrežemo tijesto na 6 trokuta (ako želimo veća peciva), premažemo maslacem i urolamo.

8. Tako pripremljena peciva stavimo na masni papir za pečenje (na limu za pečenje), premažemo ih razmućenim jajetom i posipamo sjemenkama po želji ( kim, suncokret, lan, sezam …)

9. Ostavimo da se peciva još malo dignu (do 20 minuta) i stavimo peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C 30 – 40 minuta.

10. Peciva izvadimo na rešetku za hlađenje kako bi cijela korica ostala hrskava.

Nema komentara:

Prilagođeno pretraživanje