
nema meda - ali okusom jako podsjeća na medene kolače s voćnim punjenjem
Moj mali doprinos igri kojoj je ovaj mjesec domaćica Mediha, a započela ju je i organizirala Monsoon.
Sastojci za tijesto:
- 3 dl oštrog brašna
- 3 dl crnog mekog brašna
- 3/4 žličice sode bikarbone
- 1 dl pšenične krupice
- 1 dl sitnijih zobenih pahuljica
- 3 dl šećera
- 1 vanil šećer
- 5 žlica rogača
- prstohvat soli
- 1 žlica cimeta
- pola žličice naribanog suhog đumbira
- žlica kakao praha
- 5 dl jogurta ili kiselog mlijeka
- 2 dl mlijeka
- 2 dl ulja
I još:
- 100g kiselijeg pekmeza ( višnja, marelica ...)
- 3-4 dl soka od kompota ili razrijeđeni sirup (1:1) od kiselijeg voća
Za glazuru:
- 100g čokolade za kuhanje
- 1-2 žlice ulja
- Dobro izmiješati brašna, sodu bikarbonu, krupicu, zobene pahuljice, šećere, rogač, sol, cimet, kakao, đumbir, kakao.
- Dodati mlijeka i ulje i sve dobro izmiješati.
- Ulijati masu u tlim za pečenje obložen masnim papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C 30 minuta ( ili dok nebude pečeno - što možemo provjeriti ubadanjem drvene čačkalice u tijesto - ako na čačkalici ne ostane nepečene mase kad ju izvadiimo - kolač je pečen).
- U posudi izmiješamo pekmez sa sokom i pustimo da zavrije - prelijemo po kolaču i pustimo da se dobro sve stegne na hladnom.
- Za glazuru čokoladu i ulje grijemo na pari, uz miješanje i prelijemo po hladnom kolaču.
Osnovni recept, koji sam prilagodila našim željama i potrebama, je od drage Tamare -Roler.