Dobrodošli!!!

Budući da je hrana jedan od bitnijih faktora koji nas drži na životu ovaj blog posvećujem prije svega toj divnoj
HRANI - njenom uzgoju, obradi ...
Recepti su uglavnom bazni - dakle početak nečeg što se može nadograđivati, mijenjati, prilagođavati.
Uz temu hrane povremeni osvrt na neke zdravstvene teme mislim da ne bi trebao smetati, pa idemo dalje ...

Neke sadržaje možete pogledati na:

vrt iz snova

a dio sadržaja u drugoj formi možete pratiti i na:

Just food or ... - web site

Nadam se da ćete pronaći nešto što vas zanima, nešto što će vas razveseliti, a nadam se ponekad i pomoći.
Uživajte :)

utorak, 2. rujna 2008.

Fina peciva od raženog i crnog brašna, s lanom

U vječnim pokušajima da napravim peciva koja bi bila i zdrava i ukusna, došla sam do ovih peciva - tanka fina korica, hrskave sjemenkice ...

Sastojci:
1 svježi kvasac (40g) ili vrecica Di-go instant kvasca

200g crnog pšeničnog brašna

200g raženog brašna

1 žlica šećera

4 dl mlijeka

3 žlice sjemenki lana

50 g maslaca

1 žutanjak

1-1,5 žlicica soli


Priprema:
1. Svježi kvasac, mlijeko, šećer i 2 žlice brašna izmiješamo i ostavimo na toplom da se zapjeni.

2. U zapjenjenu masu dodamo brašna, otopljeni maslac, sjemenke lana, sol i žutanjak i sve dobro izmiješamo. Masa koju dobijemo je jako ljepljiva.

3. Ostavimo na toplom da se tijesto digne (dobije dvostruki volumen), te još jednom izmiješamo kuhačom.

4. Pomoću dvije žlice tijesto stavljamo u kalupiće. Vodom navlažimo prste pa poravnamo tijesto u kalupima.

5. Pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, oko pola sata - kad peciva lijepo porumene.

6. Pečena peciva izvadimo, okrenemo i stavimo na rešetku da se ohlade.

Ova peciva su ukusna i kao samostalno jelo i kao dodatak uz obrok.


Nema komentara:

Prilagođeno pretraživanje