Dobrodošli!!!

Budući da je hrana jedan od bitnijih faktora koji nas drži na životu ovaj blog posvećujem prije svega toj divnoj
HRANI - njenom uzgoju, obradi ...
Recepti su uglavnom bazni - dakle početak nečeg što se može nadograđivati, mijenjati, prilagođavati.
Uz temu hrane povremeni osvrt na neke zdravstvene teme mislim da ne bi trebao smetati, pa idemo dalje ...

Neke sadržaje možete pogledati na:

vrt iz snova

a dio sadržaja u drugoj formi možete pratiti i na:

Just food or ... - web site

Nadam se da ćete pronaći nešto što vas zanima, nešto što će vas razveseliti, a nadam se ponekad i pomoći.
Uživajte :)

ponedjeljak, 25. kolovoza 2008.

Peche Melba

Kada je znameniti kuhar Escoffier saznao da slavna pjevačica Melba dolazi u londonski hotel "Savoy", u kojem je on bio glavni kuhar, odlučio je slavnoj divi izraziti divljenje na svoj način. Escoffier je kao desert poslužio breskve sa sladoledom od vanilije, na pladnju izmedu dva krila prekrasnog labuda isklesanog od leda i pokrivenog koprenom od šećera.

Tek otvorenjem londonskog hotela "Carlton", desert "Peche Melba" je službeno stavljen na jelovnik.

Sastojci za 2 osobe
Osnovni sastojci:

2 breskve
100g šećera
1/4 mahune vanilije
2 velike kugle sladoleda od vanilije
5-7 badema

Umak od svježih malina:
125g svježih malina
1-2 žlice šećera u prahu

Priprema:
Osnova:
1. Breskve operemo, raspolovimo, odstranimo im koštice. Posložimo ih u posudu, posipamo šećerom, dodamo vaniliju, te prelijemo s toliko vode da budu samo pokrivene.
2. Tako pripremljene breskve kuhamo tri minute. Breskve ogulimo i stavimo u hladnjak. U hladnjak stavimo i posudice u kojima ćemo servirati desert.
3. Bademe pofurimo i izrežemo na štapice.

Umak od svježih malina
1. Maline očistimo, operemo i zajedno sa šećerom u prahu izmiksamo.

Serviranje:
1. U rashlađenu posudicu za serviranje stavimo prvo kuglicu sladoleda te držimo u hladnjaku da sladoled malo otpusti.
2. Za to vrijeme malo popržimo bademe.
3. Na svaku kuglicu sladoleda složimo po dvije polovice ohladene breskve.
4. Sve prelijemo umakom od svježih malina, te na kraju posipamo, još toplim, štapićima badema.
5. Poslužimo odmah.

Osnovni recept iz mjesečnika "Moja kuhinja" 6/1991

Čokoljupci bi mogli dodati malo čokolade, lješnjakoljupci malo krupno sjeckanih lješnjaka...

Nema komentara:

Prilagođeno pretraživanje